<< Powrót do oksydiapedii

tłuszcz

Jest zwyczajową nazwą grupylipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych. Jest zawsze bezwonny, lżejszy od wody o obojętnym odczynie, nierozpuszczalny lub nieznacznie rozpuszczalny. TŁUSZCZE ROŚLINNE ZWIERZĘCE SZTUCZNIE MODYFIKOWANE Nadmierna ilość tłuszczy czy olejów zawartych w ściekach ma negatywny wpływ na systemy kanalizacji jak i oczyszczalnie do której ścieki są odprowadzane. Powodują min: -zarastanie przewodów, – zatykanie krat, – korozję elementów oczyszczalni, – zarastanie złóż itp. Tak więc, najlepszą metodą zmniejszania ilości tłuszczu i skrobi w ściekach jest stosowanie separatorów w miejscu ich wytwarzania.separator tłuszczy

Produkty


Pokrewne hasła

Oddzielanie tłuszczu

[:pl]Separatory tłuszczu wykorzystują zjawisko gra...
Zobacz całość